Dagens citat

21 Feb

“You have to be Different, Great or First”

– Loretta Lynn


Annonser

Ett svar to “Dagens citat”

 1. johan f 21 februari, 2012 den 09:06 #

  För en countrysångare är det säkert sant. Men jag skulle nog säga att ”You have to be great (punkt)”, ligger närmare våra kunders verklighet.

  Att bara vara först kan ge ett försprång och en oförtjänt stor del av en helt ny marknad (Napster) men om man inte samtidigt gör det man gör väldigt bra, kommer snart – väldigt snart – någon som gör det uppenbart bättre (Spotify) och då är man fort ute.

  När det gäller att vara Different tror jag att svaret finns i Great (being Great is HOW we are Different, typ). Apple skulle aldrig våga köra en Think Different-kampanj idag. De är för etablerade, har för mycket att förlora. Uppfattas man som Great i en marknadsledarposition riskerar man sitt läge genom att påpeka att man är Different.

  Frågan blir: räcker det att vara Great? Ofta inte. Man måste nog dessutom vara First om man vill ha hela kungariket (Google, Facebook, Youtube).

  Så det lutar nog mer åt: ”You have to be First AND Great.”

  (Om man nöjer sig med nischmarknader kan det nog räcka att vara Different utan att vara Great.)

  För (kreativ) marknadsföring råder förmodligen andra förhållanden mellan dessa tre begrepp. Där gäller det att vara Different i första hand. Där blir man ofta Great genom att vara Different. First är mindre viktigt; att något ”är gjort” kan för all del dra ner Different-värdet men i allmänhet drabbar det bara reklamkonnäsörer. Alla andra kommer att uppfatta minsta sidosprång som Different eftersom de flesta storannonsörer inte har något att vinna på att verka Different. Därför gäller resonemanget bara reklamköpare som tjänar (sparar) på att köpa kreativ reklam. Resten, de flesta alltså, behöver varken göra reklam som är Different, Great eller First. De jobbar med Frequent.

  På det sättet liknar de radiokanalerna som spelar countryhits.

  /j

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: